Zachumlat se pod deku, v jedné ruce krásně vonící čaj a v druhé ruce oblíbenou knížku. Pak už se stačí jen ponořit do říše fantazie a užívat si zasloužený relax. Lahodné čaje nejenže potěší naše smysly, také nám pomohou vypnout po náročném dni, prohřejí naše tělo a navíc nám mohou pomoci s udržením pevného zdraví.
Ze zahrady přímo na stůl
Pokud jste někdy ochutnali čaj připravený z domácích surovin, jistě víte, že se s tím kupovaným nedá srovnávat. Prodejci do čajových směsí přidávají různé chemické látky, které mají zajistit skvělé aroma, vůni a dlouhou životnost. Výsledek je ale více než sporný, protože právě tyto látky mohou způsobovat nemalé zdravotní komplikace. Zároveň nic z toho není potřeba. Jestliže použijete čerstvé suroviny, správně je usušíte a dobře uskladníte, můžete si užívat benefitů domácího čaje po celý rok.
Jak na přípravu?
K přípravě čajů používejte pouze suroviny, které nebyly nijak chemicky ošetřené (např. postřiky proti hmyzu). U bylinek si pečlivě prostudujte jejich účinky, mohlo by se totiž stát, že smícháte rostliny s protichůdným efektem. Dejte také pozor na správný čas sběru, abyste z rostlin získali to nejlepší.
Co budete potřebovat?
Mimo plodů, květů a listů na přípravu na čaje budete také potřebovat sušičku potravin, popřípadně také mixér, skleněné dózy, popisovací štítky, konvici se sítkem a krásný hrnek.
Na mixování suchých plodů jsou nejlepší mixéry Vitamix. Plody rozmixují na jakoukoliv požadovanou konzistenci, včetně jemného prášku. To se hodí například u zázvoru, který můžete použít jako koření, i jako ingredienci k přípravě skvělého čaje.
Na čaj doporučujeme používat kvalitní přefiltrovanou vodu a sladit zásadně medem či přírodn ími sladidly.
Které části rostlin můžete k přípravě čaje použít?
Květy: heřmánek, lípa, bezinka, jetel, chryzantéma
Listy: vojtěška, máta, jahodník, ostružiny, borůvky, maliny, celer, kostival, meduňka, petržel, šalvěj
Semena: vojtěška, kmín, anýz, celer, koriandr, kopr, fenykl, pískavice
Plody nebo kúra: šípek, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, jablka, hrušky, zázvor, pomeranč, citrón, limetka, tropické ovoce
Neznáte-li správný poměr ingrediencí, podívejte se na recepty našich oblíbených čajů, které vám v začátku mohou pomoci.
Mátový čaj s vojtěškou
1 šálek vojtěšky
1 šálek listů máty
Citronový čaj s bylinkami
1/2 šálku sušených listů máty
1 šálek sušené vojtěšky
3 lžíce sušených listů meduňky
3 polévkové lžíce sušené, nastrouhané citrónové kůry
Šípkový čaj s jahodami
1 šálek sušených šípků
½ šálku sušených jahod
1 lžička sušené a nastrouhané citrónové kůry
1/4 šálku sušených listů meduňky
Zázvorový čaj s mátou a listy jahodníku
1 lžíce sušeného zázvoru (rozemletý na prášek)
2 šálky sušených listů máty
1 šálek listů jahodníku
Bezový čaj s pomerančem a anýzem
2 lžičky semen anýzu
1 šálek sušené vojtěšky
1 šálek sušených květů černého bezu
1 lžička sušené a nastrouhané pomerančové kůry
Čaj z listů celeru
1 šálek sušených listů celeru
2 lžičky tymiánu
1 lžička semen celeru
Jetelový čaj se skořicí
2 kusy celé skořice
2 šálky sušených květů jetele
1 lžička sušené a nastrouhané pomerančové kůry
zatím zde nejsou žádné komentáře